Skip to main content
Allt

She’s the Man (2006) – Fotbollsfilm för både barn och vuxna!

She’s the Man från 2006 är en ungdomskomedi som levererar en modern tolkning av William Shakespeares klassiska komedi Trettondagsafton, men med en fotbollstwist. Amanda Bynes spelar den envisa och ambitiösa Viola, en tonårstjej som älskar fotboll men tvingas ställa sig mot föråldrade könsroller när hennes skollag läggs ner. I sin desperation att fortsätta spela förklär hon sig till sin tvillingbror och tar hans plats på en elitskola, där hon inte bara kämpar för att bli en del av pojklaget, utan även fastnar i ett virrvarr av romantiska förvecklingar.

Med sin energiska charm och kvicka humor blir She’s the Man en lättsam och fartfylld komedi där fotbollen fungerar som både handlingens motor och en symbol för Violas kamp mot könsnormer. Amanda Bynes levererar en fysisk och karismatisk prestation som balanserar slapstick-komedi med tonårsromantik, samtidigt som hon bjuder på en lekfull tolkning av sin roll i den omvända könsrollen. Filmen fångar den klassiska känslan av förväxlingar och missförstånd på ett sätt som känns både modernt och fräscht för en yngre publik.

Fotbollsscenerna är relativt enkla men tillräckligt engagerande för att skapa en dynamik i berättelsen. De är dock mer av en fond för komedins förvecklingar än verkligt intensiva matchsekvenser. Samtidigt finns ett hjärta i filmen som lyfter fram teman som att stå upp för sig själv och inte låta sig begränsas av andras förväntningar, särskilt när det gäller könsroller. Det finns en fin balans mellan humor och ett viktigt budskap som ungdomar lätt kan relatera till.

Frågan om filmen passar för barn handlar främst om åldersgrupp. För yngre barn kan några av filmens romantiska och flirtiga inslag, samt dess fokus på förklädnad och förväxling, vara något svåra att förstå eller verka något vuxna. Filmen innehåller också en del suggestiva skämt och flörtande situationer som riktar sig mer till en tonårspublik än till yngre barn. För äldre barn och unga tonåringar, däremot, fungerar filmen alldeles utmärkt. Den är rolig, underhållande och lyfter teman om identitet och jämställdhet, vilket kan vara både inspirerande och tankeväckande.

She’s the Man är en lättsam fotbollsfilm som använder humor och förklädnad för att berätta en rolig historia om självförverkligande. Samtidigt som fotbollen inte är filmens huvudfokus, spelar den en central roll i att driva handlingen framåt och ge Viola en plattform att kämpa för sina drömmar.

Betyg: 3,5/5

För de som vill upptäcka fler fotbollsfilmer, både för barn och vuxna, rekommenderas ett besök på filmbloggen fotbollsfilmer.se. Där finns det gott om recensioner och tips för alla som vill njuta av fotbollens värld på vita duken.