Skip to main content
Allt

Barnfilmer vi minns!

By 24 april 2023No Comments

Svensk filmindustri har producerat många populära och älskade barnfilmer genom åren. Här är några av de mest kända och älskade svenska barnfilmerna:

 1. ”Pippi Långstrump” (1969). En klassiker som aldrig verkar gå ur tiden. Filmen är baserad på Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump, och här får vi följa henne och hennes vänner Tommy och Annika på en rad äventyr.
 2. ”Emil i Lönneberga” (1971). En annan Astrid Lindgren-klassiker, baserad på boken med samma namn. Filmen handlar om Emil som bor i Lönneberga och ofta hamnar i trubbel, men som alltid lyckas lösa sina problem på sitt eget sätt.
 3. ”Ronja Rövardotter” (1984). En annan film baserad på en bok av Astrid Lindgren, ”Ronja Rövardotter” handlar om en modig ung flicka som växer upp i en rövarfamilj och som måste kämpa mot rivaliserande rövarband.
 4. ”Mio min Mio” (1987). En fantasifull film baserad på boken av Astrid Lindgren. Filmen handlar om en ung pojke som upptäcker att han egentligen är en prins och som måste rädda sin far och det kungadöme som han tillhör.
 5. ”Pelle Svanslös” (1981). En animerad film baserad på Gösta Knutssons populära barnböcker om katten Pelle Svanslös. Filmen följer Pelle och hans vänner på en rad roliga äventyr.
 6. ”Lotta på Bråkmakargatan” (1992). Baserad på boken av Astrid Lindgren, ”Lotta på Bråkmakargatan” handlar om en liten flicka som bor med sin familj i en lägenhet på Bråkmakargatan och som ställer till med en hel del bus.
 7. ”Karlsson på taket” (1974). Baserad på boken av Astrid Lindgren, ”Karlsson på taket” handlar om en liten, tjock och självgod man som bor på taket hos en liten flicka och ställer till med mycket bus.
 8. ”Tjorven, Båtsman och Moses” (1964). En film baserad på boken av Maria Gripe, som handlar om en sommar på den lilla ön Saltkråkan. Filmen följer Tjorven, hennes familj och deras vänner på en rad roliga äventyr.
 9. ”Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt” (1957). En klassisk svensk film om den unge detektiven Kalle Blomkvist och hans vänner, som här får lösa en svår mordgåta.
 10. Jönssonligan” (1981). En rolig och älskad svensk filmserie om en grupp småtjuvar som ständigt försöker komma över pengar på ett eller annat sätt. Filmen är baserad på böcker av Gösta Knutsson och har haft flera olika inkarnationer, med olika skådespelare i huvudrollerna. Jönssonligan är en klassisk svensk filmserie och en favorit bland både unga och gamla.
 11. Spöket Laban-filmerna (2000, 2006). Spöket Laban är en svensk barnboksklassiker av Inger och Lasse Sandberg, och har också gjorts till en populär filmserie för barn. Filmerna handlar om Spöket Laban, som bor i en slott med sin spökfamilj och hittar på äventyr med sina vänner, den modiga Kasper och den busige Jesper. Filmen har varit mycket populär bland både barn och vuxna sedan den första filmen släpptes år 2000. Vill du lära dig mer om Spöket Laban och hans värld kan du besöka spoketlabanfilmen.se.
 12. ”Pettson och Findus” (1999). En serie svenska animerade filmer baserade på böckerna av Sven Nordqvist om den gamla bonden Pettson och hans katt Findus. Filmen följer deras äventyr på gården och deras oväntade vänskap.
 13. ”LasseMajas detektivbyrå” (2018). En svensk familjefilm baserad på böckerna av Martin Widmark om två unga detektiver, Lasse och Maja, som löser brott i den fiktiva staden Valleby. Filmen är en spännande och rolig historia som passar hela familjen.
 14. ”Bamse och tjuvstaden” (2014). En animerad film om Bamse, Världens Starkaste Björn, och hans vänner som försöker stoppa tjuvarna som har tagit över staden.